PROGRAMOWANIE LINIOWE

W Polsce zastosowano w r. 1963 programowanie liniowe do ustalenia optymalnej racji pokarmowej, co historycznie należy do zagadnień naj­wcześniej rozwiązywanych metodami programowania [Lange 1967, s. 34]. Otóż, w rozwiązaniu optymalnym znalazło się 13 produktów, mianowicie: mąka pszenna,, chleb żytni, chleb «Graham», mleko, wątroba wieprzowa,nóżki wieprzowe, margaryna, ziemniaki, kapusta biała, marchew, sałata, buraki i cukier” [Zielińska 1965, s. 66]. Ale jeśli z wieprzy mielibyśmy jeść tylko wątrobę i „nóżki”, to co ma się stać z resztą wieprza? Można by zapewne uniknąć takich kłopotów, gdyby wśród danych wyjściowych wziąć pod uwagę warunek racjonalnego wykorzystania naturalnych ca­łości, w których występują produkty uwzględnione w rachunku, lub roz­szerzyć „przedział rzeczywistości” np. na rynki eksportowe.

Witam na moim blogu! Nazywam się Iwona Kaczmarska i jestem z wykształcenia finansistką, bloga prowadzę w formie odskoczni od pracy, pisanie to moja pasja dlatego chce się z Wami dzielić informacjami z zagmatwanego świata biznesu i finansów.
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.